15 tehnoloških trendov za leto 2018_04

15 tehnoloških trendov za leto 2018

Ne samo veliki tehnološki velikani, podjetja vseh vrst danes tekmujejo, da prek združitev in prevzemov pridobijo tehnološko prednost, poleg tega tudi vlagajo v startupe kot obliko zunanjih raziskav in razvoja. Vse to je del širšega prizadevanja v vsaki dejavnosti za razvoj tehnično podprtih izdelkov in storitev.

Spreminjajo se modeli lastništva avtomobilov. V teku je borba za mesto vodilnega na področju umetne inteligence. Telesna pripravljenost je dostopna vsem in ni več vezana na telovadnico. Naši hišni ljubljenčki pa postajajo tehnološko opremljeni.

Spodaj predstavljamo 15 glavnih tehnoloških trendov, ki bodo vplivali na posel v letu 2018.

1. Avtomobili postajajo naročniško blago

Plačajte mesečno naročnino in avto vozite tako dolgo, kot želite. Ta paket pogosto vključuje zavarovanje in vzdrževanje. To odpravlja bolečino, povezano s prodajo vašega avtomobila – lastnino z vrednostjo, ki se začne zmanjševati v trenutku, ko jo kupite – in odpravlja potrebo po zapletenih lizinških pogodbah.

Avtomobilska podjetja ter startupi predstavljajo naročniška vozila kot nov model lastništva avtomobilov, kar je eden od načinov spopadanja z grožnjami s strani Uberja in Lyfta. Primer startupa, ki ponuja storitev naročniškega razmerja je Fair, v katerega je vložil celo BMW. Fair omogoča razmeroma enostavno menjavo najetih vozil, uporabniki lahko, če želijo, denimo najamejo posebno vozilo samo za preživljanje poletja na plaži.

15 tehnoloških trendov za leto 2018_01

Veliki proizvajalci avtomobilov prav tako vstopajo v naročniško igro. Na avtomobilskem salonu v Los Angelesu novembra 2017 sta tako Volvo kot tudi Lincoln napovedala naročniške storitve z začetkom v letu 2018. Porsche je prav tako predstavil svojo različico naročniške storitve, ki vključuje velikodušno zavarovalno polico, pomoč na cesti, popolno podrobno pranje ter osebnega pomočnika, ki bo očistil in dostavil vsak avto. Težava, s katero se srečujejo tovrstni ponudniki, pa je razpoložljivost. Porsche je svoje storitve npr. omejil zgolj na mesto Atlanta, Fair je zaenkrat na voljo zgolj v Kaliforniji, Volvo pa daje na razpolago za najem zgolj en model svojih avtomobilov – XC 40.

2. Svetovna dirka za prevlado na področju čipov za umetno inteligenco se zaostruje

Priča smo poplavi uporabe umetne inteligence na različnih področjih, od prepoznavanja obrazov v videoposnetkih za varnostne namene do odkrivanja bolezni v medicinskih slikovnih materialih. Vendar pa umetna inteligenca zahteva veliko procesorsko moč, in trenutno sta Kitajska ter ZDA v tekmi za prevlado nad tem za prihodnost izredno pomembnim segmentom.

15 tehnoloških trendov za leto 2018_02

Kitajska vladno podprta zagonska podjetja, ameriški tehnološki velikani, ter obstoječi izdelovalci čipov si vsi želijo postati naslednja NVIDIA – podjetje, ki trenutno dominira pri obdelavi umetne inteligence. Predstavniki kitajske vlade so v juliju 2017 izjavili, da nameravajo do leta 2020 doseči enakopravnost z Združenimi državami na področju umetne inteligence in postati vodilni v svetu do leta 2030. Cilj enega od projektov kitajske vlade je ustvariti čip, ki ima 20-krat večjo učinkovitost in energetsko učinkovitost od grafične kartice NVIDIA.

3. Vzpon masovnih istočasnih spletnih družbenih skupnosti (MSOC)

Videoposnetek v živo je danes priljubljen, vendar, če ne štejemo reakcijskih odzivov na Facebooku, še vedno pa ni ravno interaktiven. Vendar pa je nedavni uspeh podjetja HQ Trivia znanilec trendov na tem področju v letu 2018. Video kviz HQ Trivia se v operacijskem sistemu iOS v živo predvaja dvakrat dnevno ter uporabnike spodbuja, da se hkratno prijavijo ter za denarno nagrado hitro odgovarjajo na zastavljena vprašanja.

15 tehnoloških trendov za leto 2018_03

Kljub dejstvu, da je video kviz trenutno na voljo samo Apple-ovim uporabnikom, je aplikacijo v prvih tednih decembra 2017 uporabilo več kot 200.000 gledalcev. Te številke se morda ne zdijo pretirane z vidika največjih družabnih omrežij, kot je Facebook, ki ima samo v ZDA preko 200 milijonov uporabnikov – vendar ključno razliko predstavlja dejstvo, da uporabniki aplikacijo uporabljajo istočasno. Milijoni neznancev se med zajtrkom, jutranjo vožnjo na delo ali odmorom za kosilo, vključijo v aplikacijo, ki odpirajo vrata za skupne, istočasne kibernetske izkušnje. Gre za zanimiv fenomen, ki dokazuje, da obstaja potreba po istočasnih izkušnjah v živo z milijoni neznancev, in v letu 2018 lahko pričakujemo še več tovrstnih aplikacij.

4. Veliki nepričakovani prihodki v letu 2018 bodo velikim tehnološkim podjetjem dali še več moči

Davčni načrt, ki je nedavno stopil v veljavo, bo ameriškim korporacijam omogočil repatriacijo čezmorskih dobičkov po davčni stopnji 15,5%. Denarno bogatim tehnološkim podjetjem, kot so Apple, Oracle, Alphabet in Microsoft, bi s tem sporazumom omogočili, da iz tujine “potegnejo” nazaj v domovino milijarde doslej neobdavčenih dobičkov – samo Apple ima v tujini za kar 252 milijard dobičkov.

15 tehnoloških trendov za leto 2018_04

Ameriška podjetja bodo te nepričakovane finančne injekcije lahko porabila na različne načine, od odkupa delnic, do združitev in prevzemov ali reinvestiranja kapitalskih izdatkov oz. investiranja v zagonska podjetja. V letu 2018 bo to zagotovo dalo še dodaten zagon tehnološkemu sektorju, ki je bil sicer dominanten že v preteklem letu.

5. Čezmejne združitve in prevzemi ter partnerstva so postavljeni pod drobnogled

Na področju združitev in prevzemov ni vse rožnato. Medtem ko se tehnološka panoga pogosto vede, kot da geografske meje ne obstajajo, njena naraščajoča pomembnost to spreminja.

Samo v preteklem letu se je npr. ameriška vlada odločila blokirati dva čezmejna posla, ki sta vključevala polprevodniške družbe in Kitajsko. Prav tako je Domovinska varnost ZDA v septembru 2017 izdala prepoved ruskemu podjetju, ki se ukvarja s kibernetsko varnostjo, Kaspersky Lab. Da bi se izognili kakršnimkoli potencialnim vplivom Rusije na izid ameriških volitev, je Domovinska varnost od vladnih agencij zahtevala, da iz vladnih računalnikov odstranijo vso programsko opremo podjetja Kaspersky Lab, vključno z njihovim priljubljenim protivirusnim programom.

15 tehnoloških trendov za leto 2018_05

Geopolitični interesi ter napetosti torej narekujejo, kako se odvijajo posli, ne zgolj v tehnološkem sektorju, pač pa tudi širše, npr. na področju farmacije in medicine (osebni zdravstveni podatki).

6. Ljudje jemljejo kibernetsko varnost v svoje roke

Glavni hekerski napadi v letu 2017 (Equifax, Uber, Yahoo) so pokazali, da ni zagotovila, da so podjetja dejansko sposobna zaščititi podatke svojih strank. In ko podatki o uporabnikih enkrat “uidejo” iz organizacij, jim je skorajda nemogoče slediti, pri tem pa se odpirajo vrata za raznorazne vrste kibernetskih napadov. Zaščite pa ne potrebujejo samo premožni. Vsi, ki se vpisujemo v svoje Facebook račune oziroma za vpisovanje v spletne strani uporabljamo svoje podatke svojega Google računa, sebe in svoje osebne podatke vsakodnevno izpostavljamo neznanskim tveganjem.

Tako je opaziti pojav zanimive miselnosti: kibernetska varnost se začne pri posamezniku.

15 tehnoloških trendov za leto 2018_06

Še posebej ranljive so mobilne naprave, zato se podjetja usmerjajo k zaščiti teh naprav pred nevarnimi aplikacijami, denimo z razvojem storitev, s pomočjo katerih lahko uporabniki preverijo, kako zanesljive in varne so aplikacije, še preden jih naložijo na mobilne naprave. Uporabnikov pa ne ogrožajo le prenosi, temveč celo brskalniki, ki jih vsakodnevno uporabljajo. Tako nekatera podjetja razvijajo tudi brskalnike, namenjene uporabnikom, ki želijo preprečiti uhajanje informacij o sebi. Trend se je razširil tudi na področje zavarovanj. Zavarovalnica AIG posameznikom, ki so ogrožene oziroma že žrtve kibernetskih napadov (kot je npr. spletno izsiljevanje) že ponuja tudi storitev, ki zavarovancem zagotavlja obnovo podatkov in upravljanje z ugledom.

Nova mantra sveta kibernetske varnosti je preprosta – sprememba se začne pri nas.

7. Obračunavanje plačil storitev računalništva v oblaku na sekundo

Pred nekaj meseci je Amazon predstavil obračunavanje na sekundo pri nekaterih ključnih storitvah svoje AWS divizije. To je pomenilo, da lahko uporabniki te oblačne storitve do določenih orodij dostopajo po nižji ceni. Ta poteza je v svetu oblačnih storitev povzročila nemir. Google je kmalu sledil in enak model obračunavanja ponudil pri še večjem številu svojih storitev, pred kratkim pa so zgledu dveh velikanov sledila tudi bolj specializirana podjetja za oblačne storitve.

15 tehnoloških trendov za leto 2018_07

S tem se je oblikoval širši trend – podjetja, ki ponujajo storitve v oblaku, poskušajo svoje storitve ponuditi tudi tistim, ki ne zmorejo plačevati velikih zneskov, to so denimo majhna podjetja in samozaposleni podjetniki.

Zakaj je to pomembno?

Računalništvo v oblaku lahko razumemo kot računalniško zmogljivost oziroma prostor za shranjevanje, ki se lahko razširja in krči glede na trenutne potrebe organizacije (denimo ob nenadnih skokih števila uporabnikov). Obračunavanje storitev na sekundo je samo zadnja manifestacija sveta, ki se premika proti demokratizaciji in drobitvi dostopa do naših najbolj zmogljivih orodij.

Predstavljajte si, da bi imeli dostop do superračunalnikov, ki na podlagi kvantne fizike močno presegajo zmogljivosti konvencionalnih superračunalnikov – ter da za to plačujete po sekundi dostopa. Za majhna podjetja se le z nekajminutnim dostopom do tovrstnih rešitev odprejo neslutene možnosti.

V letu 2018 lahko tako prek storitev v oblaku pričakujemo bolj fleksibilen dostop do vrhunskih orodij.

8. Telesna pripravljenost postaja dostopna vsem

Dobra telesna pripravljenost je čedalje bolj tehnološko obarvana in dostopna. Če želimo biti v dobri fizični kondiciji zahvaljujoč nekaj ključnim tehnološkim trendom še zdaleč nismo več omejeni zgolj na telovadnico.

Prvi pomemben trend je povezana oprema. Tako investitorji bogato podpirajo podjetja, kot je Peloton, ki izdeluje povezana kolesa z merilniki aktivnosti. Kolesa so povezana s tablicami, prek katerih si lahko uporabniki na zahtevo predvajajo tudi vadbe.

Drugi pomemben trend, ki ga nakazje drugi del Pelotonove rešitve, je prenos v živo oziroma “live streaming”. Med rešitvami, ki izrabljajo ta trend, so tudi takšne, ki uporabnikom omogočajo vadbo ob spremljanju prenosov v živo iz butičnih telovadnic po svetu, nekatere pa zagotavljajo avdio prenos.

15 tehnoloških trendov za leto 2018_08

Tretji pomembni trend na področju fizične aktivnosti je zbliževanje rekreacije in potovanj. Ta se kaže v pojavu nastanitvenih kapacitet, ki uporabnikom kot svojo konkurenčno prednost ponujajo vadbene prostore in posledično možnost, da ostanejo v dobri fizični kondiciji tudi, ko so na poti. Ta trend se kaže tudi v obratni smeri, saj možnost vadbe v svojo ponudbo vedno bolj vključujejo tudi obstoječi hoteli.

9. Za boljšo diagnostiko in zdravljenje pogoltnite pametno tableto

Novembra 2017 je ameriški urad za hrano in zdravila odobril prvo pametno tableto. Gre za različico zdravila za shizofrenijo in bipolarno motnjo japonskega proizvajalca Otsuka Pharmaceutical, obogateno s senzorji, ki omogočajo spremljanje bolnikovega rednega jemanja zdravil.

V procesu testiranja pa so tudi takšne pametne tabletke, ki imajo na obeh koncih majhno kamero in omogočajo pregled prebavnega trakta ter neposredni prenos zaznanih podatkov do sprejemnika, ki ga pacient nosi za pasom.

15 tehnoloških trendov za leto 2018_09

Pametne tablete so zanimive iz več razlogov – so manj invazivne od tradicionalnih posegov, enostavno jih je proizvesti v večjem številu, za njihovo delovanje tudi ni potrebna prisotnost zdravstvenih delavcev. Regulatorji so bili pri odobritvi tovrstnih pametnih tablet oprezni, vendar gre pričakovati porast tovrstnih rešitev v prihodnjih letih.

10. Personalizirajte kužka

Leto 2018 bo tudi v znamenju tehnoloških rešitev za domače ljubljenčke. Samsung je “Sanjsko pasjo hišico” s sistemom za avtomatizirano hranjenje, tekaško stezo in bazenom za hidroterapijo trgu ponudil že leta 2015, zahtevni hišni ljubljenčki pa se lahko inovativnih tehnoloških rešitev veselijo tudi v prihodnje . Med temi je kar nekaj “pametnih” pasjih hišic, ki so opremljene s sistemi za avtomatizirano hranjenje, z glasbo pomirjajo ljubljenčke, vsebujejo celo stranišča s splakovanjem in pametne tablice, s pomočjo katerih beležijo podatke. Med izdelki, namenjenimi lažjemu življenju hišnih ljubljenčkov in njihovih lastnikov, najdemo tudi mini računalnike z zaslonom, kamero, zvočniki in posodo za hrano, ki naj bi lajšali ločenost psa od lastnika. Aplikacije na teh računalnikih naj bi omilile negativna čustva, kot so skrbi, strahovi, tesnoba in dolgčas, s tačkami pa jih lahko upravljajo kar sami psi.

15 tehnoloških trendov za leto 2018_10

Poskrbljeno pa bo tudi za zdravje psov, tudi njim so namreč namenjeni merilniki aktivnosti, nekatere rešitve pa beležijo celo število kalorij, ki jih naši najboljši prijatelji porabijo med aktivnostjo.

Tistim, ki jih skrbi poreklo njihovih ljubljenčkov, pa so že na voljo tudi rešitve, s pomočjo katerih lahko lastniki dobijo vpogled v njihov genetski zapis.

11. Fizična maloprodaja pod pritiskom napada nove prostore

Veliko sprememb se dogaja tudi v maloprodaji. Velik del nakupovanja se je že preselil v spletne trgovine. Fizično nakupovanje pa je vedno bolj decentralizirano, odmika se od konvencionalnih trgovin in trgovskih središč ter se vedno bolj usmerja v niše. Novi koncepti prodaje se razvijajo v prostorih za sodelo, pri ponudnikih prevozov (kot je denimo Uber), v pop-up trgovinah brez ljudi in v prodajnih avtomatih. Morda boste nakupe v kratkem lahko opravili celo v majhni trgovini na pročelju vaše stanovanjske stavbe. Walmart je pojav poimenoval “in-home e-commerce” oziroma “e-trgovina v domu”. Wallmart je konec lanskega leta tudi patentiral vizijo nenadzorovanega prodajnega sistema, ki bi deloval v domovih končnih strank (najverjetneje gre za večstanovanjske stavbe).

15 tehnoloških trendov za leto 2018_11

Trendu sledi tudi startup Bodega, kjer so si zamislili postavitev avtomatiziranih prodajnih kioskov v večstanovanjskih stavbah oziroma prostorih za sodelo. Koncept je zelo priljubljen na Japonskem in Kitajskem, kjer so podobne rešitve prisotne že dlje časa.

12. Hologrami postajajo format obogatene resničnosti

Hologrami se v ugibanjih o naši prihodnosti pojavljajo že vse odkar se je princeza Leia v Vojni zvezd Luku prikazala v obliki holograma. Vendar pa uporaba hologramov v naših vsakdanjih življenjih s seboj še vedno nosi veliko vprašanj.

Kako bomo holograme gledali – s pomočjo naprave ali z golimi očmi? Kam bomo holograme projicirali? Kje lahko holograme dejansko uporabljamo? Obogatena resničnost oz. AR s seboj prinaša scenarije realne uporabe hologramov in lahko odgovori na nekatera od teh praktičnih vprašanj.

15 tehnoloških trendov za leto 2018_12

Odgovor na vprašanje o napravah lahko ponudijo mobilni telefoni. To možnost je Apple že začel raziskovati, podjetje je namreč patentiralo sistem, s pomočjo katerega lahko holograme projiciramo v prostor in jih gledamo brez pomoči kakršnih koli očal. Prednost tovrstnih rešitev je, da odpravljajo potrebo po okornih očalih oziroma naglavni opremi.

S pomočjo orodij, ki so vključena v Applov najnovejši operacijski sistem, iOS 11, lahko razvijalci razvijajo AR aplikacije za iPhone in iPade.

S pomočjo teh orodij je kalifornijsko podjetje 8i razvilo tehnologijo, ki podobe ljudi, ujete v video, spremeni v holograme. Investitorji so medtem namenili kar skoraj 2 milijardi dolarjev podjetju Magic Leap, ki je velikan na tem področju in namerava v letošnjem letu na trg lansirati napravo za ustvarjanje obogatene resničnosti. Sorodne rešitve uporabnikom omogočajo projekcijo hologramov na katero koli površino.

Razvijajo pa se tudi načini uporabe hologramov, ki se širijo na področje usposabljanja vojske in obveščevalnih služb ter medicine. Najbolj znan primer uporabe holograma pa zagotovo prihaja iz glasbene industrije – zvezdnika Michael Jackson in Tupac Shakur sta kot holograma znova oživela na odru in razveselila svoje občinstvo.

13. 3D-tisk iz novosti prerašča v osnovno industrijsko orodje

Ko so se začele uresničevati sanje o tiskanju industrijskih predmetov s pomočjo 3D tehnologije, je imela industrija pred seboj velik cilj – tehnologija 3D tiska bi lahko s tiskanjem izdelkov tam, kjer bodo v uporabi, pomagala nadomestiti dolgein neprijazne procese dobave. S tem bi se posledično znižali tudi stroški dela, zmanjšala bi se možnost človeške napake in količina odpada, seveda pa bi odpadli tudi visoki stroški transporta.

Zahvaljujoč dejstvu, da so tehnologijo 3D tiska sprejele velike trgovske verige in izdelovalci razne opreme, se te sanje korak za korakom bližajo uresničitvi.

Odličen primer je podjetje Adidas, ki je združilo sile s podjetjem za 3D tisk Carbon in spomladi leta 2017 javnosti predstavil “Futurecraft 4D shoe”. Carbon naj bi podplat čevlja natisnil v pičlih dvajsetih minutah. Carbon, ki je med drugim prejel 375 milijonov dolarjev investicije, je bil med prvimi, ki so lansirali super hiter 3D tiskalnik.

15 tehnoloških trendov za leto 2018_13

Svojo divizijo za 3D tisk – GE Additive – ima tudi GE, verjetno največji korporativni igralec na trgu. Novembra lani je GE svetu razkril največji 3D tiskalnik za kovine na svetu. Z njim je mogoče tiskati dele, ki imajo premer večji od enega metra. Tehnologijo GE Additive že uporablja za 3D tisk šob za reaktivne motorje, ki jih uporabljajo pri Airbusu in Boeingu, s 3D tiskom pa so proizvedli tudi večji del komponent motorja za komercialna letala Advanced Turboprop.

Če bodo logistična podjetja in proizvajalci združili napore, obstaja upanje, da bo tehnologija 3D tiska še bolj prešla v vsakdanjo uporabo. Ta prizadevanja vodi UPS, ki je ustanovil mrežo 3D tiskalnikov na zahtevo in se s SAP-om povezal na področju proizvodnje. Mreža, ki sta jo ustanovili podjetji, je odprta tudi za zunanje partnerje.

14. Tehnologija izboljšuje nego starejših

Ko se ljudje starajo, lahko izgubijo partnerje, njihovi bližnji se odselijo, lahko pa tudi postanejo manj mobilni, zaradi česar se poveča možnost socialne izolacije. Osamljenost ima pogosto hude negativne posledice, kot so depresija ali druge mentalne in fizične bolezni.

Na trgu se zato pojavlja množica tehnoloških izdelkov in storitev, ki želijo starejšim izboljšati kakovost življenja.

15 tehnoloških trendov za leto 2018_14

Številna podjetja so svoje sile usmerila v izdelovanje robotov za družbo oz. prijateljstvo. Med raznoliko ponudbo tako najdemo robotske hišne ljubljenčke, ki imajo realistično krzno in se oglašajo kot prave živali, ko njihovi lastniki komunicirajo z njimi. Nekateri si celo zapomnijo glasove, se odzivajo na dotike, svetlobo in zvok in se “prebudijo” ob sončni svetlobi.

Roboti pa so lahko v veliko pomoč tudi, ko nastopajo v vlogi domačega zdravstvenega pomočnika. Ena takšnih je Tessa, robot, povezan s spletom, ki ga lahko uporabniki uskladijo z nalogami in opomniki. Starejšim pomaga, tako da jim napove naslednji pregled/sestanek in jih spomni, naj vzamejo zdravila.

Vendar pa tovrstni roboti ne morejo nadzorovati obnašanja uporabnikov in napovedati, kaj pomenijo morebitna odstopanja v obnašanju (npr. kako pogosto jemo, gremo na stranišče, in podobno). V teh primerih je izrednega pomena tehnologija nadzora – gre za pametne senzorje, ki beležijo življenjske navade starejših. Na podlagi zabeleženega lahko starejši in njihovi skrbniki sprejemajo odločitve, s katerimi zagotovijo boljše vsakdanje življenje in tudi boljše zdravstveno stanje starejših.

15. Visokotehnološka podjetja kot razvijalci nepremičnin

Najboljša visokotehnološka podjetja sedaj svojim zaposlenim kot eno ključnih bonitet ponujajo stanovanja. Vendar gre pri tem trendu za več kot zgolj prepričanje, da je delo življenje in življenje delo. Zaposlovanje v velikih tehnoloških podjetjih namreč močno vpliva na cene nepremičnin, ki so marsikje postale tako visoke, da si bivanja oziroma najemnine pogosto ne morejo privoščiti niti zaposleni v tehnoloških gigantih.

Ta trend pa ni omejen zgolj na kraje kot je San Francisco, kjer je ta težava še posebej boleča. Veliko lokalnih skupnosti ima vedno večje težave z zadržanjem starega lokalnega prebivalstva in privabljanjem novih, mladih prebivalcev. Neravnovesje med ponudbo nepremičnin in velikim številom zaposlenih v tehnoloških gigantih je pripeljalo do velike nepremičninske krize, zato so tehnološka podjetja začela sama graditi domove za svoje zaposlene.

15 tehnoloških trendov za leto 2018_15

Julija 2017 je Google namenil približno 30 milijonov dolarjev za nakup 300 domov za svoje zaposlene, istega meseca pa je Facebook razglasil načrte o gradnji približno 1500 bivališč za svoje zaposlene. Pečat nepremičninskemu dogajanju pa je v lanskem letu zagotovo pustil tudi Apple z gradnjo svojega upravnega kompleksa Apple Park.

Vir: CB Insights, 2017

Kakšni pa so vaši komunikacijski izzivi? Pišite nam na info@solis-komunikacije.si, z veseljem vam bomo prisluhnili in pomagali.

Pišite nam na: info@solis-komunikacije.siZ veseljem vam bomo prisluhnili!

Solis komunikacije 2018 © I PR & marketing po vaši meri